Khasiat Kacip Fatimah Kepada Wanita

Umum mengetahui khasiat kacip fatimah khususnya menjurus kepada kesihatan wanita. Berikut merupakan beberapa khasiat kacip fatimah terhadap wanita:

  • Menguatkan dan Mengetatkan Faraj
    Kacip Fatimah boleh membantu menguatkan sistem pembiakan wanita dan digunakan sebagai bantuan mengetatkan faraj.
    Fitoestrogen (phytoestrogen) pada Kacip Fatimah menyembuhkan saluran pembiakan, dinding faraj dan tisu faraj. Ia menjadikannya lebih kuat dan mengetatkan seperti anak dara semula!
  • Melegakan Otot Faraj
    Bagi wanita selepas bersalin, ekstrak kacip fatimah boleh membantu menyembuhkan tisu faraj semula. Wanita biasanya akan mengalami kesakitan dan dinding faraj lebih luas selepas melahirkan anak. Jadi, Kacip Fatimah membantu menyempitkan dinding faraj selepas bersalin, menyembuhkan otot perut dan menguatkan saluran faraj. Selain itu, kacip fatimah boleh menyebabkan fungsi seksual dengan menaikkan testosteron dan tahap libido wanita. Ini sekaligus boleh meningkatkan keinginanan seks wanita secara semulajadi.Ia mengurangkan trigliserida yang merupakan bahan lemak dalam tubuh dan melindungi daripada penyakit jantung.
  • Hormon Lebih Seimbang
    Ketidakseimbangan hormon adalah penting bagi sistem pembiakan wanita yang lebih sihat. Ini kerana hormon yang tidak seimbang boleh menyebabkan perubahan mood, kekeringan faraj, perimenopaus dan masalah menopaus akibat kekurangan estrogen. Estrogen adalah hormon seks wanita yang mana menyumbang kepada mengekalkan kitaran haid, mengelakkan masalah menopaus dan gejala menopaus.
  • Merendahkan Kolestrol
    Kacip Fatimah mengurangkan tahap kolesterol tambahan dalam badan dan lemak yang disimpan di dalam arteri.
  • Meningkatkan Sistem Imun
    Antioksidan yang tinggi dalam kacip fatimah membantu merangsang tindakbalas imun dalam tubuh, dan dapat melindungi tubuh dari penyakit. Kacip Fatimah juga adalah herba anti radang yang menyebabkan tumor dan membunuh sel-sel tumor yang menghalang jangkitan dan membunuh bakteria faraj.
  • Merawat Kulit Dan Rambut
    Kacip Fatimah mempunyai keupayaan untuk mengembalikan kekuatan dan mencegah kerosakan rambut. Teh Kacip Fatimah dengan syampu pencuci rambut adalah penyelesaian untuk rambut yang rosak dan krim kulit Kacip Fatimah pula melindungi daripada alergi, ruam dan jerawat.
  • Facebook
    Twitter
    LinkedIn
    Pinterest

    Leave a Reply